Vælg ydelse her:
Vælg ydelse her

Bevaring af kirke fra 1100-tallet

Gennemgang af tegl og kamtakker samt udskiftning af mursten og puds

I A. Villadsen er vi stolte af vores store viden indenfor renovering og bevaring af fredet og bevaringsværdigt byggeri. Vi sætter en ære i at medvirke til at bevare og restaurere Danmarks gamle kulturskatte. Gennem mange år har vi tilegnet os viden om de specielle produkter og teknikker, som det kræver, når man arbejder med flere hundrede år gamle bygninger.

Det var derfor ikke ukendt territorium , der mødte vores murersvende på Gundsømagle Kirke. Her skulle de gennemgå tagets tegl og kamtakker, udskifte muranker samt gennemgå og udskifte forvitrede mursten og puds omkring disse – alt sammen arbejde, der medvirker til at holde liv i den gamle kirke fra 1100-tallet.

Processen

Arbejdet på Gundsømagle Kirke foregik primært omkring klokketårnet og på taget. Via stillads rundt om kirketårnet kom vores murersvende højt til vejrs for at tjekke og gennemgå gamle teglsten og kamtakker. Derudover var opgaven at udskifte mursten og puds omkring disse.

Det gamle muranker i tårnet skulle ligeledes skiftes. Mange kender disse som udsmykning på ældre bygninger, hvor de ofte pryder murerne som et anker, initialer eller andre kunstfærdige udsmykninger på ældre bygninger.

Men murankret har faktisk en vigtig funktion, da det er et jernbånd, som holder murværket sammen, så bygningen og væggene ikke forskyder sig. Det er derfor vigtigt, at udskiftningen af dette foregår med finesse og viden, så det sker uden skader på kirken og med et holdbart resultat til følge.

Gundsømagle Kirke bød da også på et par overraskelser i kirketårnets øverste top. Helt deroppe, et sted, som kun kan ses og opleves fra stillads, kunne man se kunstfærdigt udskåret mursten med blomster. Det er detaljer som disse, der gør det værd at arbejde med bevaringsværdigt byggeri, hvor der tydeligt er kræset for detaljen – endda et sted, som næsten ingen får lov at opleve.

Der er en gammel ære for håndværket og kvaliteten i de gamle bygninger, som vi i A. Villadsen søger at fortsætte – altid med respekt for faget og dets mange muligheder.

Skal vi samarbejde om dit næste projekt